- Inspiration
- Köket
- Fyllda choklad- och valnötskakor
Valnötskakor med chokladfyllning
Recept
Ingredienser
200 g växtbaserat osaltat smör
90 g bruntsocker
180 g vitt strösocker
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1/2 tsk bordssalt*
1,5 msk malet linfrö + 4 msk vatten
270 g vetemjöl 1 tsk bakpulver
1/2 tsk bakpulver
100 g hackad mörk choklad
80 g hackade valnötter
Smörkräm
200 g osaltat veganskt smör
400 g strösocker
40 g kakaopulver
¼ tsk bordssalt*
*Om du använder saltat smör kan du minska mängden salt rejält, eller utelämna saltet helt.
Gör så här
Blanda linfrön och vatten och låt dem stå tills de tjocknar. Blanda smör, bruntsocker och strösocker tills du har en jämn och slät massa. Tillsätt kanel, kardemumma, salt och linfröblandningen och rör om igen tills allt är väl blandat. Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat i en annan skål. Häll den torra blandningen i det blöta och rör om igen. Tillsätt choklad och nötter och blanda igen till en slät kaksmet. Täck skålen och låt stå i kylen i cirka 2 timmar. Dela degen i ca. 12-16 lika stora bollar och lägg dem på två bakplåtar täckta med bakplåtspapper. Grädda en plåt i taget i 200 grader i 10-14 minuter. Låt kakorna svalna på plåten i några minuter innan de överförs till ett galler för att svalna helt.
Gör sedan smörkrämen genom att vispa smör, florsocker, kakaopulver och salt tills du har en slät kräm. Lägg krämen i en spritspåse och spritsa ett jämnt lager smörkräm på undersidan av en kaka. Lägg sedan en kaka ovanpå smörkrämen med den platta sidan (undersidan) mot smörkrämen och pressa ihop. Upprepa processen tills du får slut på kex och njut av dina kakmackor! Dessa kan förvaras i kylen några dagar, men smakar bäst färska.