- Inspiration
- Guider
- Ljusregler
Ljusregler
Hos Hemtex kan du välja mellan ljus i stearin eller paraffin. Materialen har olika egenskaper som kan påverka ditt val.
Stearinljus
Våra ljus i 100% stearin är Svanenmärkta, och har därmed många bra egenskaper. Ljusen tillverkas endast av förnybara råvaror och innehåller inte soja, paraffin eller palmolja. Våra ljus är därför ett alternativ för dig som är mån om kvalitet, regnskog och minskade klimatutsläpp. Ljusen droppar och sotar minimalt och är det bästa alternativet för ditt inomhusklimat. Ljus gjorda av 100% ljusvax har också en hög smältpunkt, och tål värme och solljus bättre än ett fotogenljus. Ljusen passar därför även utomhus. Ljusen har en tjock veke som brinner med en jämn och stor låga.
Paraffinljus
Paraffinljus är gjorda av paraffinvax som framställs av råoljor. Paraffinljus ger ett fint sken i vaxet, har lång brinntid och droppar minimalt under rätt omständigheter. Hos Hemtex hittar du också alltid paraffinljus i säsongens färger! Paraffinvax är ett mjukt material och är därför mer motståndskraftig mot stötar. Ljusen kan dock smälta i direkt solljus och bör därför inte användas utomhus.
Undvik onödig sot
Sot kommer alltid att uppstå vid förbränning av organiskt material. Det kan finnas många anledningar till att ett ljus sotar, men att släcka ljuset är det som ger mest sot. Vi rekommenderar därför att använda en klämma eller ljussläckare för att minska sot. En klämma minskar mängden partiklar med 90 % enligt Svanen. För att uppnå bästa möjliga inomhusklimat rekommenderar vi även att ventilera rummet efter att du släckt ljuset.
Bra ljusregler
1. Gå aldrig ifrån levande ljus.
2. Ställ ljus på behörigt avstånd från brännbart material.
3. Ha alltid tända ljus utom räckhåll för barn och djur.
4. Ljus ska alltid stå på en plan och brandsäker yta.
5. Tänk på att hålla minst 10 cm avstånd mellan ljusen.
6. Placera aldrig ljus där det kan uppstå vinddrag eller nära andra värmekällor.
7. Kapa alltid veken till max 1 cm innan du tänder lampan.
8. Använd alltid en ljussläckare när du släcker en låga.
10. Flytta aldrig ett brinnande ljus.
11. Släck ljuset när det finns 1-2 cm paraffin/stearin kvar från botten.
Saker värda att veta om kronljus
Kronljus finns i många varianter och är perfekta att tända och släcka, även efter kort tid. De står oftast med öppen låga och även om de tål vinddrag relativt bra rekommenderar vi att de placeras på dragfria platser då de kan fladdra och börja sota. Det är också mycket viktigt att ljuset står på ett rakt och brandsäkert underlag, så att det inte smälter snett och droppar.
Notera! Kom alltid ihåg att trimma ner veken före användning, och släck ljusen innan de brinner hela vägen ner i ljusstaken. Värmen som alstras i ljusstaken kan leda till övertändning och i värsta fall spräcka ljushållaren/ljusstaken.
Saker värda att veta om blockljus
Stora lyktor passar bra för blockljus, placera endast ett ljus i varje lykta för att säkerställa att lyktan inte överhettas från insidan. Om ett ljus blir för varmt kan det kollapsa. Det måste finnas ett minsta avstånd på 2 cm mellan kubljuset och lyktglaset. Blockljus bör brinna i minimum 4-6 timmar för att undvika hög kanter på ljuset, detta är extra viktigt första gången, och gäller främst paraffinljus. Om kanten på blockljuset är för hög ska det trimmas ner till ca 0,5-1 cm över vätskemassan. En hög kant på ett brinnande ljus kan öka värmen runt veken, vilket gör att ljuset rinner eller droppar och att ljuset sotar. Detta gäller särskilt tjocka blockljus. Det är också mycket viktigt att hålla ett öga på veken under tiden ljuset brinner. Om veken är lång och krullar sig in i ljuset kan överhettning inträffa och ljuset kan spricka.
Saker värda att veta om värmeljus
Alla ljus, men speciellt värmeljus, måste ha tillräckligt med luft runt sig. De leder mycket värme och det är därför viktigt att använda ljushållare med bra ventilation. Värmeljus kommer med en kopp i både genomskinlig plast och aluminium. Värmeljus i genomskinlig plastkopp behöver mer ventilation än ett värmeljus i en aluminiumkopp. Undvik att placera värmeljus med genomskinliga plastkoppar i metallbelagda ljushållare, eftersom dessa leder värme lättare än till exempel ljushållare av glas. Blir det för lite luft runt värmeljuset kan veken dra åt sidan och i värsta fall kan plastkoppen smälta. Se till att veken förblir centrerad medan den brinner. Om du tänder värmeljusen flera gånger minskar brinntiden, och risken för att veken brinner ut åt sidan ökar.